Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Ποιος ήταν ο Καλλικράτης;

Ετυμολογία:
Καλλι- (προέρχεται από το καλός = ωραίος) & -κράτης (προέρχεται από το κράτος)

Αρχιτέκτων και εργολήπτης που άκμασε κατά το 2ο ήμισυ του Ε΄ αιώνα π.Χ. στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον Πλούταρχο (Βίος Περικλέους) συνεργάσθηκε με τον Ικτίνο στην οικοδομία του Παρθενώνα (447-438 π.Χ.), η σχέση του όμως με τον Ικτίνο και ο βαθμός συνεργασίας των δύο αρχιτεκτόνων παραμένει ασαφής.
Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, ο Κλλικράτης είχε αναλάβει την εκτέλεση του έργου από πλευράς τεχνικής, ενώ ο Ικτίνος είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια των εργασιών.

Το κύριο έργο του στο οποίο μπορούμε να διακρίνουμε τη συμβολή του είναι ο Ναός της Αθηνάς Νίκης, στο Δυτικό άκρο της Ακρόπολης, επειδή το μνημείο σώθηκε σχεδόν στο σύνολό του. Από επιγραφικά κείμενα γνωρίζουμε ότι περί το 448 π.Χ., με πρόταση του Ιππονίκου, ανηψιού του Κίμωνα και υιού του Καλλίου, αποφασίσθηκε η οικοδομή ναού, ο σχεδιασμός και η κατασκευή του οποίου ανατέθηκε στον Καλλικράτη. Οι εργασίες όμως διακόπηκαν λόγω των άλλων μεγάλων εργασιών του Περικλή στην Ακρόπολη και κυρίως των Προπυλαίων του Μνησικλέους (437-432 π.Χ.), καθώς και λόγω του Πελοποννησιακού πολέμου, και ολοκληρώθηκε κατά την Νικείον ειρήνη (421 π.Χ.).
Ο Πλούταρχος αναφέρει ότι ο Καλλικράτης ανέλαβε την κατασκευή του νοτίου σκέλους των Μακρών τειχών , το οποίο εξασφάλιζε την επικοινωνία μεταξύ Αθήνας και Πειραιά, κατόπιν εισήγησης του Περικλή, και εκτελέσθηκε μεταξύ 446 και 443 π.Χ.
Σε άλλη επιγραφή αναφέρεται ότι ο Καλλικράτης εργάσθηκε στην επισκευή των τειχών της Ακρόπολης και των περιφερειακών τειχών της Αθήνας (γ΄ τέταρτο του 5ου π.Χ. αιώνα)

Στον Καλλικράτη αποδίδεται επίσης η κατασκευή του ιωνικού αμφιπρόστυλου ναού στον Ιλισό, που θα πρέπει να ταυτιστεί με το Ναό της Αρτέμιδος Αγροτέρας ή με το Μητρώο εν Άγραις. Επίσης του αποδίδονται το ιωνικό πτερό του Ναού της Αθηνάς Σουνιάδος (460-450 π.Χ.), οι Ναοί του «αρχιτέκτονα του Θησείου» (Ηφαίστειο, Ναός Νεμέσεως στον Ραμνούντα, Ναός Ποσειδώνος στο Σούνιο, Ναός Άρεως στις Αχαρνές μεταξύ 450-440 π.Χ.) και του Απόλλωνος στη Δήλο (τέλος 5ου π.Χ. αιώνα)

Πηγή: opengov.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Απλώς αντιγράφω (αλλά σίγουρα συμφωνώ).

O ρουφιάνος Καλλικράτης

Με το όνομα Καλλικράτης είναι γνωστές τέσσερες προσωπικότητες της Αρχαίας Ελλάδας, ο γνωστός αρχιτέκτονας του Παρθενώνα, ο στρατηγός της Αχαϊκής Συμπολιτείας, ένας γλύπτης και ένας στρατηγός του Πτολεμαίου του Α’.

Οι δύο πρώτοι είναι γνωστότεροι. To ζήτημα είναι, αν είναι ο πρώτος αυτός ενέπνευσε αυτούς που έδωσαν το όνομά του νέα διοικητική αρχιτεκτονική της χώρας ή ο δεύτερος.
Δεν πιστεύω σε τέτοια πράγματα αλλά θα το διασκέδαζα ιδιαίτερα αν κυκλοφορούσε μια τέτοια φήμη από εδώ (12.01.2010)… Πρόκειται σχεδόν σίγουρα για “ανθελληνική συνομωσία” που κρύβεται πίσω από το ιστορικό αυτό όνομα, αφού στην ουσία κάποιοι “αρρωστημένοι” το επέλεξαν για να δώσουν συμβολικό όνομα στον ακρωτηριασμό της “πατρίδας” Ο Καλλικράτης ήταν πολίτης του Λεοντίου Αχαΐας και κατάφερε να αναδειχθεί στρατηγός της Αχαϊκής Συμπολιτείας, έμεινε γνωστός για τη ρωμαιοδουλεία του, το ρουφιάνεμα των 1000 σημαντικότερων Αχαιών συμπολιτών του, που εξορίστηκαν και γενικά οι πράξεις του οδήγησαν στην αποδυνάμωση της πατρίδας του και την υποδούλωσή της στους Ρωμαίους φίλους του, το 146π.Χ. Ο περιηγητής Παυσανίας τον χαρακτηρίζει ως τον «κακό δαίμονα όλης της Ελλάδας».

Περισσότερα βιογραφικά στοιχεία για αυτό το … λουλούδι του Ελληνισμού στην ιστοσελίδα: http://lykawn.blogspot.com/2010/01/o.html