Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Τι είπε ο Βενιζέλος κατά την συνάντηση του με τους δημάρχους της ΒΔ Θεσσαλονίκης για τα Στρατόπεδα


O Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος είχε σήμερα συνάντηση με τους 14 δημάρχους της Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης, στο δημαρχείο της Νεάπολης Θεσσαλονίκης, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Εταιρείας Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης, με θέμα τα στρατόπεδα της περιοχής. Μετά τις εισηγήσεις των δημάρχων καθώς και εκπροσώπων φορέων της πόλης , ο κ. ΥΕΘΑ τόνισε τα εξής :

  
    ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Πρέπει να σας πω ότι εγώ με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο κινούμαι στη Θεσσαλονίκη, κινούμαι σε όλη τη χώρα. Δεν ασχολούμαι με το ζήτημα της Δυτικής Θεσσαλονίκης μόνον επειδή κατάγομαι απ’ αυτήν, ούτε μόνο επειδή είμαι βουλευτής Θεσσαλονίκης. Και τις παρεμβάσεις που κάνουμε εδώ για τα στρατόπεδα, τις κάνουμε σε όλες τις πόλεις, με τα ίδια κριτήρια και με την ίδια ταχύτητα.

    Βεβαίως, σημασία έχει ν’ αναβαθμίσουμε τον αστικό ιστό, να εφαρμόσουμε κάποιες ορθολογικές και σύγχρονες αρχές χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού και αυτό που το διατυμπανίζουμε ρητορικά, να μπορούμε να το κάνουμε πράξη προς όφελος των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μπορεί να πάρει πολλές και σημαντικές πρωτοβουλίες, αλλά ορισμένες πρωτοβουλίες μπορούν να ολοκληρωθούν μόνο με τη σύμπραξη του Υπουργείου Οικονομικών και βεβαίως καλό θα ήταν ορισμένες μεγάλες πρωτοβουλίες μας, να κυρωθούν και από τη Βουλή με τη μορφή ενός νόμου που θα ρυθμίζει πλήρως το ζήτημα ώστε να υπάρχει μια ασφαλής νομική βάση για το πώς θα κινηθούμε.

    Είναι προφανές ότι το μείζον αγαθό που διαχειρίζεται το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ως ιδιοκτήτης, είναι η μεγάλη έκταση του στρατοπέδου «Παύλου Μελά» που ανήκει στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας και που είναι ένας χώρος υπερτοπικής προοπτικής. Ο Δήμος Σταυρούπολης έχει το πολύ σημαντικό προνόμιο να είναι ο Δήμος στα όρια του οποίου βρίσκεται η έκταση αυτή, αλλά φυσικά το μέγεθός της υπερβαίνει κατά πολύ τις δυνατότητες του Δήμου Σταυρούπολης και δικαιούχος είναι κάθε πολίτης ο οποίος περιμένει να κάνει χρήση των κοινωνικών, σε τελική ανάλυση, υπηρεσιών που μπορεί να παρασχεθούν στο χώρο αυτό. 


    Ξεκινώ λοιπόν απ’ αυτό που είναι το μείζον ζήτημα εξ αντικειμένου, λόγω του μεγέθους του. Όπως αντιλαμβάνεστε, μια έκταση περίπου 400 στρεμμάτων μέχρι τον αστικό ιστό, έχει μια πολύ μεγάλη αξία.

    Η τύχη αυτής της έκτασης θα καθορισθεί με απόφαση του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, με μια προγραμματική σύμβαση που πρέπει να συνάψουμε και πρέπει εσείς να δώσετε μια σαφή απάντηση για το ποιος κατά τη γνώμη σας πρέπει να είναι ο αντισυμβαλλόμενος.O Δήμος Σταυρούπολης προφανώς επειδή είναι μέσα στα όριά του, αλλά και ποιος θα είναι ο διαχειριστικός φορέας όλης αυτής της μεγάλης κοινωνικής επένδυσης που θα γίνει στο χώρο αυτό, ώστε να συναφθεί αυτή η προγραμματική σύμβαση η οποία θα περιέχει και όλους τους όρους της χρήσης και της κοινωνικής αξιοποίησης.Kαι αυτή θα εισαχθεί στη Βουλή για ψήφιση, για κύρωση, γιατί δεν πρόκειται να πάρουμε την απόφαση να διαθέσουμε μια τόσο μεγάλη περιουσία του Ταμείου Εθνικής Άμυνας χωρίς αυτό να εγκριθεί από τη Βουλή των Ελλήνων, για λόγους που όλοι αντιλαμβάνεστε.

    Ως τότε όμως, θα δώσω εντολή τώρα που το πληροφορήθηκα, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ν’ ανακαλέσει τυχόν μηνύσεις που βλακωδώς ασκήθηκαν εναντίον του Δήμου γιατί ανέπτυξε διάφορες δραστηριότητες μέσα στο χώρο του «Παύλου Μελά», ο δε Δήμος με απλή γνωστοποίηση μπορεί ν’ αναπτύσσει όλες τις δραστηριότητες που θέλει, όχι κατασκευαστικά αλλά πολιτιστικά, μέσα στο χώρο του στρατοπέδου, ανεξαρτήτως από το πού βρίσκονται οι διαδικασίες για την παραχώρηση. Αρκεί να γνωστοποιείται, να ξέρουμε τι γίνεται, για να μπορούμε να προστατεύσουμε το χώρο από αυθαίρετες πρωτοβουλίες άλλων και όχι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κυρίως για να προστατεύσουμε τα διατηρητέα κτίσματα τα οποία είναι επίσης μια πολύ σημαντική περιουσία της τοπικής κοινωνίας, όλης της Θεσσαλονίκης, θα έλεγα, της χώρας, γιατί πρόκειται για νεότερα μνημεία τα οποία προστατεύονται και από τον αρχαιολογικό νόμο.

    Μόλις οριστικοποιήσετε τη δική σας πρόταση για το ποιος θα είναι ο φορέας που θα διαχειριστεί την υπερτοπική αυτή περιουσία, αμέσως θα συνάψουμε την προγραμματική σύμβαση και θα την κυρώσουμε στη Βουλή.

    Βεβαίως υπάρχουν ορισμένες υπόγειες δραστηριότητες, η προοπτική δηλαδή ν’ αναπτυχθεί ένας μεγάλος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, ένα μεγάλο γκαράζ, όπου θα μπορούσε να μετέχει και το ελληνικό Δημόσιο αν γίνει αυτό. Θα μπορούσε το ΤΕΘΑ ως Νομικό Πρόσωπο να διατηρήσει τη συμμετοχή του σε αυτή τη δραστηριότητα. Δεν προβλέπεται εκεί ν’ αναπτυχθούν άλλου τύπου εμπορικές δραστηριότητες κατά κυριολεξία, παρά μόνο υποστηρικτικές των πολιτιστικών δραστηριοτήτων που προβλέπεται να αναπτύσσονται εκεί μέσα.

    Βεβαίως υπάρχουν ορισμένες ανάγκες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Εκεί στεγάζεται η στρατιωτική φυλακή η οποία έχει μια προοπτική μεταφοράς στα Διαβατά ως μικρό παράρτημα της δικαστικής φυλακής, διότι το δυναμικό της στρατιωτικής φυλακής είναι ούτως ή άλλως αμελητέο, αδιάφορο. Δηλαδή δεν επιβαρύνει σε τίποτα το συνολικό όγκο των δικαστικών φυλακών της Θεσσαλονίκης. Στεγάζεται μια δραστηριότητα ενός κέντρου ορθοπεδικών υλικών, θα δούμε πού θα μπορούσε να στεγαστεί αυτή η δραστηριότητα.

    Αυτό είναι σε πολύ γενικές γραμμές το σχέδιο στο οποίο μπορούμε να προχωρήσουμε με ταχύτατους ρυθμούς ως προς το στρατόπεδο «Παύλου Μελά». Βεβαίως ένα πολύ μεγάλο μέρος της ευθύνης ανήκει σ’ εσάς, να μας υποβάλλετε τη συγκεκριμένη πρόταση για να συνάψουμε την προγραμματική σύμβαση και να νιώσει ο Δήμαρχος Σταυρούπολης και ο Δήμος ότι δεν πιέζονται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ότι είναι φιλική η σχέση και ότι υπάρχει καλοπιστία και διάθεση πλήρους αποδόσεως.

    Υπήρχε βεβαίως πάντα ο σχεδιασμός για την κατασκευή μερικών μικρών και ήπιων συγκροτημάτων στρατιωτικών κατοικιών. Πρέπει οι Δήμοι της βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης αλλά και οι Δήμοι της ανατολικής πλευράς, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ρυθμιστικού - θ’ απευθυνθώ στη νέα Διοίκηση του Οργανισμού Ρυθμιστικού - να μας υποδείξουν μέσα στους τόσους χώρους που νομικά ή ιστορικά έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, δυτικά ή δυτικότερα ή ανατολικά ή ανατολικότερα, πού μπορεί και ο Στρατός να κάνει αυτές τις περιβόητες στρατιωτικές κατοικίες, που είναι σημαντικές για το μετατιθέμενο και διαρκώς μετακινούμενο προσωπικό το οποίο δε μπορεί να διανυκτερεύει αλλού. Κάπου πρέπει να υποδειχθεί στο Στρατό να κάνει τις κατοικίες αυτές.

    Να μας πείτε εσείς στο συνολικό σχεδιασμό και με την πρωτοβουλία σας, ποιος θα τις φιλοξενήσει. Βεβαίως μπορεί αυτό να μη γίνει αναγκαστικά, όπως είπα δυτικά, μπορεί να γίνει δυτικότερα, να μπορούν όμως να μετακινούνται και κάποιοι που υπηρετούν στην ανατολική πλευρά. Κάπου πρέπει να μπορεί να γίνει αυτό και ανατολικά. Να μπορέσουν να γίνουν δυο μικρά συγκροτήματα για τα οποία αγωνίζεται ο Στρατός πολύν καιρό και το μεγαλοποιούμε χωρίς λόγο και είναι και άδικο, όταν γίνεται αυτή όλη η προσφορά, να μη μπορεί να εξυπηρετηθεί ο Στρατός σε αυτό που ζητά.

    Θα παρακαλέσω λοιπόν να μας πείτε πού, και κάποια στιγμή σε συνεργασία και με την ανατολική πλευρά της πόλης, να δούμε και εκεί πού θα γίνει ένα συγκρότημα. Αυτό πρέπει να το εκλάβετε κι εσείς ως μια κοινωνική δέσμευση απέναντι στις Ένοπλες Δυνάμεις.

    Αντιλαμβάνεστε ότι όταν αναφερόμουν στα δημοσιονομικά προβλήματα, εννοούσα ότι όταν υπάρχει ένα κτηματολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων, ένα χαρτοφυλάκιο, πρέπει να μπορούν να εγγράφονται κάποιες αξίες και κάποιες υπεραξίες και για λόγους λογιστικούς και δημοσιονομικούς. Αυτό σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι και το πρόβλημα της ΚΕΔ. Θα ήταν αφέλεια να πιστέψει η ΚΕΔ, και δεν το πιστεύει προφανώς το Υπουργείο Οικονομικών, ότι μπορεί να αξιοποιήσει οικιστικά και μάλιστα εντατικά, εκτάσεις που η τοπική κοινωνία τις θεωρεί ως εκτάσεις δικές της. Διότι φυσικά θα δημιουργηθεί μια αντιδικία με το Δήμο ο οποίος έχει σοβαρές σχεδιαστικές και πολεοδομικές αρμοδιότητες, αντιδικίες, δίκες στο ΣτΕ που θα οδηγήσουν σε μια κατάσταση αδιέξοδη και άγονη.

    Άρα, σε ό,τι με αφορά, και επειδή επί των στρατοπέδων που ανήκουν στην κυριότητα του Δημοσίου το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει κι έναν ιστορικό λόγο γιατί ήταν χρήστης και κάτοχος επί δεκαετίες, θα πιέσω προς την κατεύθυνση αυτή ώστε να εξομαλυνθούν όλα τα προβλήματα που υπάρχουν. Αυτό αφορά για παράδειγμα το στρατόπεδο Ζιάκα στο Ελευθέριο - Κορδελιό όπου επί συνολικής εκτάσεως 124 στρεμμάτων, 6 θεωρεί ότι έχει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, 3 λέει ότι έχει το Υπουργείο Οικονομικών, και πάντως δεν είναι εκεί το μείζον θέμα. Το μείζον θέμα είναι τι θα γίνουν τα 124. Και αυτό που είπα προηγουμένως δίνει μια απάντηση στο τι θα γίνουν τα 124, τι πρέπει κατά τη γνώμη μου να γίνουν.

    Η απώτερη επιδίωξη για τα 3 ή τα 6 στρέμματα: είναι αστείο ν’ αντιδικεί ενδοκυβερνητικά η μία Υπηρεσία με την άλλη, το υφέρπον ερώτημα είναι κάπου να μπορέσουν να στεγαστούν οι στρατιωτικοί οι οποίοι πρέπει να χρησιμοποιούν τα περιβόητα ΣOA. Αν αυτό γίνεται κάπου αλλού, δεν υπάρχει ούτε εκεί κάποιο πρόβλημα, εάν μπορέσουμε να βρούμε τη λύση.

    Σε σχέση με το στρατόπεδο Καρατάσιου - έφυγαν δυστυχώς οι φίλοι μας τη Πολίχνης - έχουμε στην πραγματικότητα το ίδιο πρόβλημα: Το Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι έχει περιέλθει όλο στη ιδιοκτησία του, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τις Υπηρεσίες του αμφισβητεί το γεγονός αυτό, αλλά η ουσία είναι ανεξαρτήτως του αν το ένα Νομικό Πρόσωπο, Νομικό Πρόσωπο του Κράτους ή το Νομικό Πρόσωπο του Ταμείου Εθνικής Άμυνας έχει την ιδιοκτησία, τι θα γίνει αυτό.

    Η άποψή μου είναι ότι θα ήταν θετικό για τη δυτική πλευρά της πόλης αν οι δραστηριότητες του Πανεπιστημίου μεταφέρονταν ως ένα βαθμό δυτικά. Δηλαδή η ιδέα της μετεγκατάστασης της Πολυτεχνικής Σχολής ξέρω ότι το προωθεί ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής εμένα προσωπικά ως Καθηγητή του Πανεπιστημίου και ως πολίτη με βρίσκει απολύτως σύμφωνο.

    Κρατώ την παρέμβαση του κ. Παπαστεργίου για τα νοσοκομεία. Πρέπει να δούμε πού θα χωροθετηθούν τελικά τα δύο νοσοκομεία, το Ογκολογικό και το Παιδιατρικό. Και ίσως αυτή να ήταν μια λύση, την οποία πρέπει να εξετάσουμε γρήγορα με το Υπουργείο Υγείας. Ισχύει δε η δέσμευσή μας για την αδελφοποίηση των στρατιωτικών Νοσοκομείων με τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ και πρέπει το 424 με το Παπαγεωργίου να λειτουργήσουν ως δίδυμο. Ήδη διαμορφώνω το σχήμα και πραγματοποιήθηκε και μεγάλη σύσκεψη χθες στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τις υγειονομικές μας Υπηρεσίες προς την κατεύθυνση αυτή για όλη την Ελλάδα, όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη.

    Υπάρχει και η ΣΣΑΣ, η Στρατιωτική Ιατρική και οι άλλες Σχολές. Θέλει η ΣΣΑΣ να μετεγκασταθεί κοντά στο 424. Αυτό δεν είναι καν στρατόπεδο, στη πραγματικότητα είναι μια ακαδημαϊκή δραστηριότητα και θα ήταν λογικό η ΣΣΑΣ να μεταφερθεί κοντά στο συγκρότημα των νοσοκομείων γιατί κατά 75% είναι η Στρατιωτική Ιατρική και η Στρατιωτική Οδοντιατρική και Φαρμακευτική. Αυτή είναι η θέση μου για το στρατόπεδο Καρατάσιου.

    Στο θέμα του «Παπακυριαζή» στον Εύοσμο, εκεί το πρόβλημα θα το δούμε όπως το έχετε διατυπώσει στο έγγραφο, δε νομίζω να υπάρχει κάποιο αξεπέραστο ζήτημα. Η μετεγκατάσταση έχει ένα κόστος. Εάν μπορέσουμε να καλύψουμε το κόστος μετεγκατάστασης και υποδειχθεί και ο χώρος μέσα από μια συζήτηση που μπορούμε να την οργανώσουμε, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Πρόθεσή μας μάλιστα είναι πράγματι το στρατιωτικό εργοστάσιο βάσης να φύγει και να πάει στην Άσσηρο γιατί εκεί μπορεί ν’ αναπτυχθεί σε νέες εγκαταστάσεις. Εκεί μπορούμε να βρούμε μια λύση μέσω των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που εκκρεμούν.

    Για το «Μεγάλου Αλεξάνδρου» δεν ξέρω από πού θα μπορούσαμε να βρούμε αυτή τη στιγμή τη λύση της χρηματοδότησης.. Δεν ξέρω αν αυτή η Μονάδα ειδικά μπορεί να μετεγκατασταθεί με τόση ευκολία, θα το δούμε. Αυτά όμως είναι σημειακές παρεμβάσεις οι οποίες δε θα μας παρεμποδίσουν στο βασικό μας στόχο. Ούτως ή άλλως μιλάμε για το 1/5 του στρατοπέδου και ενδεχομένως να περιοριστούν ακόμη περισσότερο τα στρέμματα. Δεν ξέρω αν πράγματι χρειάζονται 60 στρέμματα. Είναι παλαιά η αντίληψη των αναπεπταμένων στρατιωτικών χώρων που έχουν αν μη τι άλλο πολύ συνολικά προβλήματα φύλαξης και λειτουργικού κόστους γενικότερα. Εμένα το κριτήριό μου είναι να είναι λειτουργικώς αναγκαίοι χώροι οι οποίοι και να φυλάσσονται με σύγχρονο τρόπο. Διότι βεβαίως δε μπορείς να μη φυλάς τους στρατιωτικούς χώρους.

    Αυτό είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούμε. Εναπόκειται σ’ εσάς να μας δώσετε απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσα προηγουμένως. Όσο χρόνο θελήσετε, αλλά μη θελήσετε πολύ χρόνο.. Πείτε μου ότι «σε τόσο χρόνο θα δώσουμε μια απάντηση», εγώ θα κάνω τη συνεννόηση με τον Υπουργό Οικονομικών και με την Υπουργό Περιβάλλοντος η οποία παίζει επίσης έναν πολύ σημαντικό ρόλο στο ζήτημα αυτό, παραλλήλως. Δηλαδή δε θα περιμένω από σας για να ξεκινήσω αυτές τις συνεννοήσεις, θα τις κάνω τις συνεννοήσεις αυτές και θα πάρουμε και τις σχετικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΕΘΑ.

    Αλλά όπως σας είπα, όταν παίρνουμε τόσο μεγάλες πρωτοβουλίες δε μπορεί να τις παίρνουμε ερήμην της Βουλής. Άρα εντάξει το ΤΕΘΑ αλλά και προγραμματική σύμβαση και νόμος. Απαντήστε μου στα ερωτήματα, σε πόσο χρόνο νομίζετε εσείς. Θέλετε σε ένα μήνα να πούμε; Θέλετε νωρίτερα, Δεν έχω εγώ πρόβλημα… 



πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια: