Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Τα παράπονα μου στο Δήμαρχο


Σήμερα βρήκα στην είσοδο του σπιτιού μου το περιοδικό που εκδίδει κάθε δίμηνο ο Δήμος Νεάπολης και το διανέμει σε 18000 αντίτυπα.
Υποτίθεται ότι το περιοδικό  Περιέχει: Σύντομα νέα, τα επίκαιρα της αυτοδιοίκησης, ηθογραφικά, άρθρα, συνεντεύξεις, γεγονότα και ειδικές σελίδες για τον πολιτισμό, την νεολαία, την υγεία και τα αθλητικά


Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος γραφίστας, τυπογράφος ή εκδότης για να αντιληφθεί πως πρόκειται για μια καλαίσθητη, αλλά ακριβή έκδοση, που προφανώς κοστίζει πολλά στον Δήμο.

Σαν Δημότης λοιπόν και κάτοικος της περιοχής εξοργίζομαι κύριε Ναθαναήλ Λαδόπουλε - Δήμαρχε Νεάπολης και παρακαλώ να μου αποδείξετε πως είναι λανθασμένες οι παρακάτω παρατηρήσεις μου.

Κατ'  αρχήν στο περιοδικό υπάρχει μόνο μια διαφήμιση στο οπισθόφυλλο και μια καταχώριση (1/4)οπότε το κόστος της έκδοσης δεν καλύπτεται από διαφημίσεις
Προβάλετε συνεχώς τον εαυτό σας με τις φωτογραφίες σας σε σημείο που γίνεστε κουραστικός, μονότονος, βαρετός, αναχρονιστικός . . .
Υπάρχουν κι άλλοι όμορφοι άνθρωποι στο Δημοτικό Συμβούλιο μερικοί εξ αυτών από την παράταξη σας. Δεν είναι κακό να τους γνωρίσουμε κι αυτούς, εμείς οι ταπεινοί Δημότες.
Ίσως μάλιστα θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζαμε και τη δραστηριότητα τους, το Δημοτικό τους έργο, τις προτάσεις τους, τις αντιρρήσεις τους, τους οραματισμούς τους
Α! Να μη το ξεχάσω.
Ακόμη κι αυτοί που δεν είναι τόσο όμορφοι για να δικαιούνται φωτογραφικής παρουσίας στο περιοδικό του Δήμου ή ακόμη κι αυτοί που σας αντιπολιτεύονται, νομίζω πως έχουν απόψεις, προτάσεις, οράματα.που προσωπικά θα ήθελα να γνωρίζω.

Δείτε, τι σκέφτηκα τώρα κύριε Δήμαρχε !
Το περιοδικό έχει 52 σελίδες
Οι διαστάσεις του είναι 22 Χ 24 cm
Κάθε περιοδικό δηλαδή έχει επιφάνεια σε χαρτί 1,3728 τ.μ. (0,22μ Χ 0,24μ Χ 26σελίδες)
Κάθε (δίμηνη) έκδοση καλύπτει 24.710 τ.μ. επιφάνεια σε χαρτί (18000 Χ 1,3728)
Δηλαδή 148.262 τ.μ. τον χρόνο επιφάνεια χαρτιού (24710 Χ 6) ή 148 στρέμματα χαρτί το χρόνο

 Ο Δήμος Νεάπολης έχει έκταση 1215 στρέμματα, δηλαδή τα τελευταία 8 χρόνια θα μπορούσε να σκεπαστεί (κουκουλωθεί) όλη η Νεάπολη με το χαρτί που χρησιμοποιήθηκε για το περιοδικό του Δήμου. (1215στρ : 148στρ )

Πόσα χρόνια είστε Δήμαρχος κύριε Λαδόπουλε;

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Ποιος ήταν ο Καλλικράτης;

Ετυμολογία:
Καλλι- (προέρχεται από το καλός = ωραίος) & -κράτης (προέρχεται από το κράτος)

Αρχιτέκτων και εργολήπτης που άκμασε κατά το 2ο ήμισυ του Ε΄ αιώνα π.Χ. στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον Πλούταρχο (Βίος Περικλέους) συνεργάσθηκε με τον Ικτίνο στην οικοδομία του Παρθενώνα (447-438 π.Χ.), η σχέση του όμως με τον Ικτίνο και ο βαθμός συνεργασίας των δύο αρχιτεκτόνων παραμένει ασαφής.
Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, ο Κλλικράτης είχε αναλάβει την εκτέλεση του έργου από πλευράς τεχνικής, ενώ ο Ικτίνος είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια των εργασιών.

Το κύριο έργο του στο οποίο μπορούμε να διακρίνουμε τη συμβολή του είναι ο Ναός της Αθηνάς Νίκης, στο Δυτικό άκρο της Ακρόπολης, επειδή το μνημείο σώθηκε σχεδόν στο σύνολό του. Από επιγραφικά κείμενα γνωρίζουμε ότι περί το 448 π.Χ., με πρόταση του Ιππονίκου, ανηψιού του Κίμωνα και υιού του Καλλίου, αποφασίσθηκε η οικοδομή ναού, ο σχεδιασμός και η κατασκευή του οποίου ανατέθηκε στον Καλλικράτη. Οι εργασίες όμως διακόπηκαν λόγω των άλλων μεγάλων εργασιών του Περικλή στην Ακρόπολη και κυρίως των Προπυλαίων του Μνησικλέους (437-432 π.Χ.), καθώς και λόγω του Πελοποννησιακού πολέμου, και ολοκληρώθηκε κατά την Νικείον ειρήνη (421 π.Χ.).
Ο Πλούταρχος αναφέρει ότι ο Καλλικράτης ανέλαβε την κατασκευή του νοτίου σκέλους των Μακρών τειχών , το οποίο εξασφάλιζε την επικοινωνία μεταξύ Αθήνας και Πειραιά, κατόπιν εισήγησης του Περικλή, και εκτελέσθηκε μεταξύ 446 και 443 π.Χ.
Σε άλλη επιγραφή αναφέρεται ότι ο Καλλικράτης εργάσθηκε στην επισκευή των τειχών της Ακρόπολης και των περιφερειακών τειχών της Αθήνας (γ΄ τέταρτο του 5ου π.Χ. αιώνα)

Στον Καλλικράτη αποδίδεται επίσης η κατασκευή του ιωνικού αμφιπρόστυλου ναού στον Ιλισό, που θα πρέπει να ταυτιστεί με το Ναό της Αρτέμιδος Αγροτέρας ή με το Μητρώο εν Άγραις. Επίσης του αποδίδονται το ιωνικό πτερό του Ναού της Αθηνάς Σουνιάδος (460-450 π.Χ.), οι Ναοί του «αρχιτέκτονα του Θησείου» (Ηφαίστειο, Ναός Νεμέσεως στον Ραμνούντα, Ναός Ποσειδώνος στο Σούνιο, Ναός Άρεως στις Αχαρνές μεταξύ 450-440 π.Χ.) και του Απόλλωνος στη Δήλο (τέλος 5ου π.Χ. αιώνα)

Πηγή: opengov.gr

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Το σχέδιο "Καλλικράτης"


Η Νέα Αρχιτεκτονική Αυτοδιοίκησης και Αποκεντρωμένης Διοίκησης



7 Γενικές Διοικήσεις
Αντικαθιστούν τις 13 σημερινές κρατικές περιφέρειες ως αποκεντρωμένες κρατικές οντότητες όπως προβλέπει το Σύνταγμα.


13 αιρετές αυτοδιοικητικές περιφέρειες
Προσδιορίζονται στα όρια των σημερινών 13 κρατικών περιφερειών. Παίρνουν τη θέση των 76 Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που σήμερα αποτελούν τις 54 νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, τις 3 διευρυμένες και τα 19 επαρχεία τα οποία καταργούνται. Προβλέπονται μητροπολιτικές αρμοδιότητες για την Αττική και την ευρύτερη περιφέρεια Θεσσαλονίκης. Αναλαμβάνουν τη διαχείριση των ΠΕΠ.



370 δήμοι
Καταργούνται τα 2/3 των δήμων και το σύνολο των κοινοτήτων που υφίστανται σήμερα (1.034 δήμοι και κοινότητες). Οι νέοι δήμοι ενισχύονται με ειδικό επιστημονικό προσωπικό. Συγχωνεύονται 6.000 ΝΠΔΔ και δημοτικές επιχειρήσεις σε 2.000.
Χρηματοδότηση της νέας Αρχιτεκτονικής
Πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση» του ΕΣΠΑ 2007-2013 με αναδιάταξη του ισχύοντος προϋπολογισμού.


Από τη μετεξέλιξη του χρηματοδοτικού προγράμματος «Θησέας» ύψους 4 δισ. ευρώ, το οποίο θα μετονομαστεί σε Πρόγραμμα ΕΛΛ.Α.Δ.Α. (Ελληνική Αρχιτεκτονική Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης).


Διαφάνεια
Υποχρεωτική Ανάρτηση στο Διαδίκτυο όλων των Πράξεων και Αποφάσεων των Οργάνων των ΟΤΑ.
Καθιέρωση Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας των ΟΤΑ.

Υποχρεωτικός προληπτικός έλεγχος όλων των δαπανών των ΟΤΑ από το Ελεγκτικό Συνέδριο.



Αλλαγή του εκλογικού συστήματος
Καταργείται το εκλογικό σύστημα ανάδειξης του 42% και επαναφέρεται το σύστημα ανάδειξης για τα όργανα του Α’ και Β’ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το 50% συν ένα του εκλογικού σώματος.

Σύστημα Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης
Περιφερειάρχης
Εχει βασικό ηγετικό ρόλο για τον συντονισμό των δράσεων της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Με την ανάληψη των καθηκόντων του παρουσιάζει τις προγραμματικές του δηλώσεις, οι οποίες εγκρίνονται από το Περιφερειακό Συμβούλιο.



Αντιπεριφερειάρχες
Ορίζονται σε θεματικούς και τοπικού χαρακτήρα και επιλέγονται από τον περιφερειάρχη. Οι τοπικοί αντιπεριφερειάρχες είναι αρμόδιοι για τις τέως Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και τα Νομαρχιακά Διαμερίσματα, και επιλέγονται μεταξύ των περιφερειακών συμβούλων που εκλέγονται στην αντίστοιχη περιοχή.



Περιφερειακό Συμβούλιο
Είναι βασικό όργανο με σημαντικό επιτελικό και ελεγκτικό ρόλο, ενώ αναβαθμίζεται η θέση της αντιπολίτευσης.



Περιφερειακή Επιτροπή
Αναλαμβάνει τον ρόλο και τις αρμοδιότητες της νυν Νομαρχιακής Επιτροπής. Ενισχύεται ο εποπτικός και ελεγκτικός της ρόλος ως προς τα οικονομικά της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.



Εκτελεστική Επιτροπή
Συλλογικό επιχειρησιακό - εκτελεστικό όργανο που αποτελείται από τον περιφερειάρχη και τους αντιπεριφερειάρχες.



Συμβούλιο Διαβούλευσης Περιφέρειας
Συμμετέχουν, εκτός από τον περιφερειάρχη και τους αντιπεριφερειάρχες, καθώς και τους επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων, οι δήμαρχοι των δήμων της Περιφέρειας, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, μη κυβερνητικών οργανώσεων, οργανώσεων εργοδοτών, εργαζομένων και επαγγελματικών συλλόγων κ.ο.κ. Συνεδριάζει υποχρεωτικά πριν από την έγκριση του ετήσιου προγράμματος.



Περιφερειακός συνήγορος για τον Πολίτη και την Επιχείρηση
Εκλέγεται από το Περιφερειακό Συμβούλιο με αυξημένη πλειοψηφία των 2/3, μεταξύ των μελών του, ή και εκτός αυτών, και αναλαμβάνει την ευθύνη διαμεσολάβησης μεταξύ πολιτών / συναλλασσόμενων με την Περιφέρεια με στόχο την καταπολέμηση της κακοδιοίκησης.


Σύστημα Δημοτικής Διακυβέρνησης

Δήμαρχος
Ασκεί τις καταστατικές και τις εκτελεστικές του αρμοδιότητες, συνεργαζόμενος με την Εκτελεστική Επιτροπή στην οποία μετέχουν οι θεματικοί και τοπικοί αντιδήμαρχοι.



Αντιδήμαρχοι
Οι αντιδήμαρχοι κατατάσσονται σε θεματικούς και τοπικούς αντιδημάρχους. Οι αντιδήμαρχοι επιλέγονται μεταξύ των δημοτικών συμβούλων από τον δήμαρχο. Οι τοπικοί αντιδήμαρχοι είναι αρμόδιοι για συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές του δήμου που ταυτίζονται με τους δήμους / κοινότητες που συνενώνονται στο πλαίσιο της Νέας Αρχιτεκτονικής.



Εκτελεστική Επιτροπή
Συλλογικό επιχειρησιακό-εκτελεστικό όργανο στους δήμους. Συμμετέχουν, εκτός από τον δήμαρχο ως πρόεδρο, όλοι οι θεματικοί και τοπικοί αντιδήμαρχοι, καθώς επίσης (χωρίς δικαίωμα ψήφου) ο γενικός γραμματέας του δήμου (στους δήμους όπου υφίσταται τέτοιο όργανο).



Δημοτικό Συμβούλιο
Το Δημοτικό Συμβούλιο παραμένει το βασικό όργανο με το τεκμήριο αρμοδιότητας εντός του δήμου, αυξάνονται τα μέλη του, ενώ ενισχύονται αποφασιστικά οι Επιτροπές του Δημοτικού Συμβουλίου.



Συμβούλιο Διαβούλευσης
Συμμετέχουν, εκτός από τον δήμαρχο και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, μη κυβερνητικών οργανώσεων, οργανώσεων εργοδοτών, εργαζομένων και επαγγελματικών συλλόγων κ.ο.κ.


Συγκαλείται υποχρεωτικά ετησίως, πριν από την έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο, του ετήσιου προγράμματος και προϋπολογισμού του δήμου.


Τοπικά Συμβούλια
Ο δημοτικός προϋπολογισμός διαθέτει ειδικά κεφάλαια και ποσοστά πόρων (με συγκεκριμένα κριτήρια κατανομής) για έργα και υπηρεσίες αποκεντρωμένου χαρακτήρα, με βάση τα τοπικά συμβούλια των δήμων που συνενώνονται.



Συνήγορος του Δημότη και της Επιχείρησης
Θεσμοθετείται ο «Συνήγορος του Δημότη» και ο «Συνήγορος της Επιχείρησης», με επιλογή με αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 από το Δημοτικό Συμβούλιο, μεταξύ των μελών του, ή και εκτός αυτών, στα πρότυπα του περιφερειακού Συνηγόρου του Πολίτη.



Οικονομικοί πόροι ΟΤΑ
-Από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους όπου θα εμπλουτιστούν και θα συνδεθούν με τον ΦΠΑ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας μέρος του οποίου θα αποδίδεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
-Από τις επιχορηγήσεις του κράτους οι οποίες θα αποδίδονται με βάση αντικειμενικά κριτήρια.
-Από τοπικούς φόρους οι οποίοι θα ισχύουν στη λογική των ανταποδοτικών τελών.


Νέοι Θεσμοί
Δημοτικό eΚΕΠ
Μικρά «Δημοτικά ηλεκτρονικά ΚΕΠ», σε κάθε γειτονιά ή χωριό από τα οποία παρέχονται οι βασικές υπηρεσίες της δημοτικής και περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.



Κάρτα Δημότη
Η έξυπνη «κάρτα του Δημότη» -προάγγελος της «κάρτας του πολίτη»- με την οποία περνούν οι δήμοι στην αυτόματη εξυπηρέτηση (π.χ. έκδοση πιστοποιητικών), αλλά και διευκολύνεται η συμμετοχή σε δημοκρατικές διαδικασίες (π.χ. τοπικά δημοψηφίσματα).



Αυτόματη Εξυπηρέτηση
Μηχανήματα αυτόματης εξυπηρέτησης («δημοτικά ΑΤΜ»), που θα εγκατασταθούν στα δημοτικά e - ΚΕΠ θα έχουν τη δυνατότητα αυτόματης εξυπηρέτησης 24 ώρες το 24ώρο, 365 μέρες τον χρόνο.



Διοικητική Βοήθεια στο Σπίτι
Στόχος η εξυπηρέτηση δημοτών που έχουν ανάγκη. Για τον σκοπό αυτό εισάγεται ο θεσμός του δημοτικού ανταποκριτή, δηλ. πολυδύναμου υπαλλήλου για την εξυπηρέτηση των κατοίκων με αξιοποίηση και των νέων τεχνολογιών.
Πηγή: Έθνος

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Τι είπε ο Βενιζέλος κατά την συνάντηση του με τους δημάρχους της ΒΔ Θεσσαλονίκης για τα Στρατόπεδα


O Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος είχε σήμερα συνάντηση με τους 14 δημάρχους της Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης, στο δημαρχείο της Νεάπολης Θεσσαλονίκης, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Εταιρείας Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης, με θέμα τα στρατόπεδα της περιοχής. Μετά τις εισηγήσεις των δημάρχων καθώς και εκπροσώπων φορέων της πόλης , ο κ. ΥΕΘΑ τόνισε τα εξής :

  
    ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Πρέπει να σας πω ότι εγώ με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο κινούμαι στη Θεσσαλονίκη, κινούμαι σε όλη τη χώρα. Δεν ασχολούμαι με το ζήτημα της Δυτικής Θεσσαλονίκης μόνον επειδή κατάγομαι απ’ αυτήν, ούτε μόνο επειδή είμαι βουλευτής Θεσσαλονίκης. Και τις παρεμβάσεις που κάνουμε εδώ για τα στρατόπεδα, τις κάνουμε σε όλες τις πόλεις, με τα ίδια κριτήρια και με την ίδια ταχύτητα.

    Βεβαίως, σημασία έχει ν’ αναβαθμίσουμε τον αστικό ιστό, να εφαρμόσουμε κάποιες ορθολογικές και σύγχρονες αρχές χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού και αυτό που το διατυμπανίζουμε ρητορικά, να μπορούμε να το κάνουμε πράξη προς όφελος των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μπορεί να πάρει πολλές και σημαντικές πρωτοβουλίες, αλλά ορισμένες πρωτοβουλίες μπορούν να ολοκληρωθούν μόνο με τη σύμπραξη του Υπουργείου Οικονομικών και βεβαίως καλό θα ήταν ορισμένες μεγάλες πρωτοβουλίες μας, να κυρωθούν και από τη Βουλή με τη μορφή ενός νόμου που θα ρυθμίζει πλήρως το ζήτημα ώστε να υπάρχει μια ασφαλής νομική βάση για το πώς θα κινηθούμε.

    Είναι προφανές ότι το μείζον αγαθό που διαχειρίζεται το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ως ιδιοκτήτης, είναι η μεγάλη έκταση του στρατοπέδου «Παύλου Μελά» που ανήκει στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας και που είναι ένας χώρος υπερτοπικής προοπτικής. Ο Δήμος Σταυρούπολης έχει το πολύ σημαντικό προνόμιο να είναι ο Δήμος στα όρια του οποίου βρίσκεται η έκταση αυτή, αλλά φυσικά το μέγεθός της υπερβαίνει κατά πολύ τις δυνατότητες του Δήμου Σταυρούπολης και δικαιούχος είναι κάθε πολίτης ο οποίος περιμένει να κάνει χρήση των κοινωνικών, σε τελική ανάλυση, υπηρεσιών που μπορεί να παρασχεθούν στο χώρο αυτό. 


    Ξεκινώ λοιπόν απ’ αυτό που είναι το μείζον ζήτημα εξ αντικειμένου, λόγω του μεγέθους του. Όπως αντιλαμβάνεστε, μια έκταση περίπου 400 στρεμμάτων μέχρι τον αστικό ιστό, έχει μια πολύ μεγάλη αξία.

    Η τύχη αυτής της έκτασης θα καθορισθεί με απόφαση του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, με μια προγραμματική σύμβαση που πρέπει να συνάψουμε και πρέπει εσείς να δώσετε μια σαφή απάντηση για το ποιος κατά τη γνώμη σας πρέπει να είναι ο αντισυμβαλλόμενος.O Δήμος Σταυρούπολης προφανώς επειδή είναι μέσα στα όριά του, αλλά και ποιος θα είναι ο διαχειριστικός φορέας όλης αυτής της μεγάλης κοινωνικής επένδυσης που θα γίνει στο χώρο αυτό, ώστε να συναφθεί αυτή η προγραμματική σύμβαση η οποία θα περιέχει και όλους τους όρους της χρήσης και της κοινωνικής αξιοποίησης.Kαι αυτή θα εισαχθεί στη Βουλή για ψήφιση, για κύρωση, γιατί δεν πρόκειται να πάρουμε την απόφαση να διαθέσουμε μια τόσο μεγάλη περιουσία του Ταμείου Εθνικής Άμυνας χωρίς αυτό να εγκριθεί από τη Βουλή των Ελλήνων, για λόγους που όλοι αντιλαμβάνεστε.

    Ως τότε όμως, θα δώσω εντολή τώρα που το πληροφορήθηκα, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ν’ ανακαλέσει τυχόν μηνύσεις που βλακωδώς ασκήθηκαν εναντίον του Δήμου γιατί ανέπτυξε διάφορες δραστηριότητες μέσα στο χώρο του «Παύλου Μελά», ο δε Δήμος με απλή γνωστοποίηση μπορεί ν’ αναπτύσσει όλες τις δραστηριότητες που θέλει, όχι κατασκευαστικά αλλά πολιτιστικά, μέσα στο χώρο του στρατοπέδου, ανεξαρτήτως από το πού βρίσκονται οι διαδικασίες για την παραχώρηση. Αρκεί να γνωστοποιείται, να ξέρουμε τι γίνεται, για να μπορούμε να προστατεύσουμε το χώρο από αυθαίρετες πρωτοβουλίες άλλων και όχι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κυρίως για να προστατεύσουμε τα διατηρητέα κτίσματα τα οποία είναι επίσης μια πολύ σημαντική περιουσία της τοπικής κοινωνίας, όλης της Θεσσαλονίκης, θα έλεγα, της χώρας, γιατί πρόκειται για νεότερα μνημεία τα οποία προστατεύονται και από τον αρχαιολογικό νόμο.

    Μόλις οριστικοποιήσετε τη δική σας πρόταση για το ποιος θα είναι ο φορέας που θα διαχειριστεί την υπερτοπική αυτή περιουσία, αμέσως θα συνάψουμε την προγραμματική σύμβαση και θα την κυρώσουμε στη Βουλή.

    Βεβαίως υπάρχουν ορισμένες υπόγειες δραστηριότητες, η προοπτική δηλαδή ν’ αναπτυχθεί ένας μεγάλος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, ένα μεγάλο γκαράζ, όπου θα μπορούσε να μετέχει και το ελληνικό Δημόσιο αν γίνει αυτό. Θα μπορούσε το ΤΕΘΑ ως Νομικό Πρόσωπο να διατηρήσει τη συμμετοχή του σε αυτή τη δραστηριότητα. Δεν προβλέπεται εκεί ν’ αναπτυχθούν άλλου τύπου εμπορικές δραστηριότητες κατά κυριολεξία, παρά μόνο υποστηρικτικές των πολιτιστικών δραστηριοτήτων που προβλέπεται να αναπτύσσονται εκεί μέσα.

    Βεβαίως υπάρχουν ορισμένες ανάγκες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Εκεί στεγάζεται η στρατιωτική φυλακή η οποία έχει μια προοπτική μεταφοράς στα Διαβατά ως μικρό παράρτημα της δικαστικής φυλακής, διότι το δυναμικό της στρατιωτικής φυλακής είναι ούτως ή άλλως αμελητέο, αδιάφορο. Δηλαδή δεν επιβαρύνει σε τίποτα το συνολικό όγκο των δικαστικών φυλακών της Θεσσαλονίκης. Στεγάζεται μια δραστηριότητα ενός κέντρου ορθοπεδικών υλικών, θα δούμε πού θα μπορούσε να στεγαστεί αυτή η δραστηριότητα.

    Αυτό είναι σε πολύ γενικές γραμμές το σχέδιο στο οποίο μπορούμε να προχωρήσουμε με ταχύτατους ρυθμούς ως προς το στρατόπεδο «Παύλου Μελά». Βεβαίως ένα πολύ μεγάλο μέρος της ευθύνης ανήκει σ’ εσάς, να μας υποβάλλετε τη συγκεκριμένη πρόταση για να συνάψουμε την προγραμματική σύμβαση και να νιώσει ο Δήμαρχος Σταυρούπολης και ο Δήμος ότι δεν πιέζονται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ότι είναι φιλική η σχέση και ότι υπάρχει καλοπιστία και διάθεση πλήρους αποδόσεως.

    Υπήρχε βεβαίως πάντα ο σχεδιασμός για την κατασκευή μερικών μικρών και ήπιων συγκροτημάτων στρατιωτικών κατοικιών. Πρέπει οι Δήμοι της βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης αλλά και οι Δήμοι της ανατολικής πλευράς, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ρυθμιστικού - θ’ απευθυνθώ στη νέα Διοίκηση του Οργανισμού Ρυθμιστικού - να μας υποδείξουν μέσα στους τόσους χώρους που νομικά ή ιστορικά έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, δυτικά ή δυτικότερα ή ανατολικά ή ανατολικότερα, πού μπορεί και ο Στρατός να κάνει αυτές τις περιβόητες στρατιωτικές κατοικίες, που είναι σημαντικές για το μετατιθέμενο και διαρκώς μετακινούμενο προσωπικό το οποίο δε μπορεί να διανυκτερεύει αλλού. Κάπου πρέπει να υποδειχθεί στο Στρατό να κάνει τις κατοικίες αυτές.

    Να μας πείτε εσείς στο συνολικό σχεδιασμό και με την πρωτοβουλία σας, ποιος θα τις φιλοξενήσει. Βεβαίως μπορεί αυτό να μη γίνει αναγκαστικά, όπως είπα δυτικά, μπορεί να γίνει δυτικότερα, να μπορούν όμως να μετακινούνται και κάποιοι που υπηρετούν στην ανατολική πλευρά. Κάπου πρέπει να μπορεί να γίνει αυτό και ανατολικά. Να μπορέσουν να γίνουν δυο μικρά συγκροτήματα για τα οποία αγωνίζεται ο Στρατός πολύν καιρό και το μεγαλοποιούμε χωρίς λόγο και είναι και άδικο, όταν γίνεται αυτή όλη η προσφορά, να μη μπορεί να εξυπηρετηθεί ο Στρατός σε αυτό που ζητά.

    Θα παρακαλέσω λοιπόν να μας πείτε πού, και κάποια στιγμή σε συνεργασία και με την ανατολική πλευρά της πόλης, να δούμε και εκεί πού θα γίνει ένα συγκρότημα. Αυτό πρέπει να το εκλάβετε κι εσείς ως μια κοινωνική δέσμευση απέναντι στις Ένοπλες Δυνάμεις.

    Αντιλαμβάνεστε ότι όταν αναφερόμουν στα δημοσιονομικά προβλήματα, εννοούσα ότι όταν υπάρχει ένα κτηματολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων, ένα χαρτοφυλάκιο, πρέπει να μπορούν να εγγράφονται κάποιες αξίες και κάποιες υπεραξίες και για λόγους λογιστικούς και δημοσιονομικούς. Αυτό σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι και το πρόβλημα της ΚΕΔ. Θα ήταν αφέλεια να πιστέψει η ΚΕΔ, και δεν το πιστεύει προφανώς το Υπουργείο Οικονομικών, ότι μπορεί να αξιοποιήσει οικιστικά και μάλιστα εντατικά, εκτάσεις που η τοπική κοινωνία τις θεωρεί ως εκτάσεις δικές της. Διότι φυσικά θα δημιουργηθεί μια αντιδικία με το Δήμο ο οποίος έχει σοβαρές σχεδιαστικές και πολεοδομικές αρμοδιότητες, αντιδικίες, δίκες στο ΣτΕ που θα οδηγήσουν σε μια κατάσταση αδιέξοδη και άγονη.

    Άρα, σε ό,τι με αφορά, και επειδή επί των στρατοπέδων που ανήκουν στην κυριότητα του Δημοσίου το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει κι έναν ιστορικό λόγο γιατί ήταν χρήστης και κάτοχος επί δεκαετίες, θα πιέσω προς την κατεύθυνση αυτή ώστε να εξομαλυνθούν όλα τα προβλήματα που υπάρχουν. Αυτό αφορά για παράδειγμα το στρατόπεδο Ζιάκα στο Ελευθέριο - Κορδελιό όπου επί συνολικής εκτάσεως 124 στρεμμάτων, 6 θεωρεί ότι έχει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, 3 λέει ότι έχει το Υπουργείο Οικονομικών, και πάντως δεν είναι εκεί το μείζον θέμα. Το μείζον θέμα είναι τι θα γίνουν τα 124. Και αυτό που είπα προηγουμένως δίνει μια απάντηση στο τι θα γίνουν τα 124, τι πρέπει κατά τη γνώμη μου να γίνουν.

    Η απώτερη επιδίωξη για τα 3 ή τα 6 στρέμματα: είναι αστείο ν’ αντιδικεί ενδοκυβερνητικά η μία Υπηρεσία με την άλλη, το υφέρπον ερώτημα είναι κάπου να μπορέσουν να στεγαστούν οι στρατιωτικοί οι οποίοι πρέπει να χρησιμοποιούν τα περιβόητα ΣOA. Αν αυτό γίνεται κάπου αλλού, δεν υπάρχει ούτε εκεί κάποιο πρόβλημα, εάν μπορέσουμε να βρούμε τη λύση.

    Σε σχέση με το στρατόπεδο Καρατάσιου - έφυγαν δυστυχώς οι φίλοι μας τη Πολίχνης - έχουμε στην πραγματικότητα το ίδιο πρόβλημα: Το Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι έχει περιέλθει όλο στη ιδιοκτησία του, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τις Υπηρεσίες του αμφισβητεί το γεγονός αυτό, αλλά η ουσία είναι ανεξαρτήτως του αν το ένα Νομικό Πρόσωπο, Νομικό Πρόσωπο του Κράτους ή το Νομικό Πρόσωπο του Ταμείου Εθνικής Άμυνας έχει την ιδιοκτησία, τι θα γίνει αυτό.

    Η άποψή μου είναι ότι θα ήταν θετικό για τη δυτική πλευρά της πόλης αν οι δραστηριότητες του Πανεπιστημίου μεταφέρονταν ως ένα βαθμό δυτικά. Δηλαδή η ιδέα της μετεγκατάστασης της Πολυτεχνικής Σχολής ξέρω ότι το προωθεί ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής εμένα προσωπικά ως Καθηγητή του Πανεπιστημίου και ως πολίτη με βρίσκει απολύτως σύμφωνο.

    Κρατώ την παρέμβαση του κ. Παπαστεργίου για τα νοσοκομεία. Πρέπει να δούμε πού θα χωροθετηθούν τελικά τα δύο νοσοκομεία, το Ογκολογικό και το Παιδιατρικό. Και ίσως αυτή να ήταν μια λύση, την οποία πρέπει να εξετάσουμε γρήγορα με το Υπουργείο Υγείας. Ισχύει δε η δέσμευσή μας για την αδελφοποίηση των στρατιωτικών Νοσοκομείων με τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ και πρέπει το 424 με το Παπαγεωργίου να λειτουργήσουν ως δίδυμο. Ήδη διαμορφώνω το σχήμα και πραγματοποιήθηκε και μεγάλη σύσκεψη χθες στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τις υγειονομικές μας Υπηρεσίες προς την κατεύθυνση αυτή για όλη την Ελλάδα, όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη.

    Υπάρχει και η ΣΣΑΣ, η Στρατιωτική Ιατρική και οι άλλες Σχολές. Θέλει η ΣΣΑΣ να μετεγκασταθεί κοντά στο 424. Αυτό δεν είναι καν στρατόπεδο, στη πραγματικότητα είναι μια ακαδημαϊκή δραστηριότητα και θα ήταν λογικό η ΣΣΑΣ να μεταφερθεί κοντά στο συγκρότημα των νοσοκομείων γιατί κατά 75% είναι η Στρατιωτική Ιατρική και η Στρατιωτική Οδοντιατρική και Φαρμακευτική. Αυτή είναι η θέση μου για το στρατόπεδο Καρατάσιου.

    Στο θέμα του «Παπακυριαζή» στον Εύοσμο, εκεί το πρόβλημα θα το δούμε όπως το έχετε διατυπώσει στο έγγραφο, δε νομίζω να υπάρχει κάποιο αξεπέραστο ζήτημα. Η μετεγκατάσταση έχει ένα κόστος. Εάν μπορέσουμε να καλύψουμε το κόστος μετεγκατάστασης και υποδειχθεί και ο χώρος μέσα από μια συζήτηση που μπορούμε να την οργανώσουμε, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Πρόθεσή μας μάλιστα είναι πράγματι το στρατιωτικό εργοστάσιο βάσης να φύγει και να πάει στην Άσσηρο γιατί εκεί μπορεί ν’ αναπτυχθεί σε νέες εγκαταστάσεις. Εκεί μπορούμε να βρούμε μια λύση μέσω των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που εκκρεμούν.

    Για το «Μεγάλου Αλεξάνδρου» δεν ξέρω από πού θα μπορούσαμε να βρούμε αυτή τη στιγμή τη λύση της χρηματοδότησης.. Δεν ξέρω αν αυτή η Μονάδα ειδικά μπορεί να μετεγκατασταθεί με τόση ευκολία, θα το δούμε. Αυτά όμως είναι σημειακές παρεμβάσεις οι οποίες δε θα μας παρεμποδίσουν στο βασικό μας στόχο. Ούτως ή άλλως μιλάμε για το 1/5 του στρατοπέδου και ενδεχομένως να περιοριστούν ακόμη περισσότερο τα στρέμματα. Δεν ξέρω αν πράγματι χρειάζονται 60 στρέμματα. Είναι παλαιά η αντίληψη των αναπεπταμένων στρατιωτικών χώρων που έχουν αν μη τι άλλο πολύ συνολικά προβλήματα φύλαξης και λειτουργικού κόστους γενικότερα. Εμένα το κριτήριό μου είναι να είναι λειτουργικώς αναγκαίοι χώροι οι οποίοι και να φυλάσσονται με σύγχρονο τρόπο. Διότι βεβαίως δε μπορείς να μη φυλάς τους στρατιωτικούς χώρους.

    Αυτό είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούμε. Εναπόκειται σ’ εσάς να μας δώσετε απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσα προηγουμένως. Όσο χρόνο θελήσετε, αλλά μη θελήσετε πολύ χρόνο.. Πείτε μου ότι «σε τόσο χρόνο θα δώσουμε μια απάντηση», εγώ θα κάνω τη συνεννόηση με τον Υπουργό Οικονομικών και με την Υπουργό Περιβάλλοντος η οποία παίζει επίσης έναν πολύ σημαντικό ρόλο στο ζήτημα αυτό, παραλλήλως. Δηλαδή δε θα περιμένω από σας για να ξεκινήσω αυτές τις συνεννοήσεις, θα τις κάνω τις συνεννοήσεις αυτές και θα πάρουμε και τις σχετικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΕΘΑ.

    Αλλά όπως σας είπα, όταν παίρνουμε τόσο μεγάλες πρωτοβουλίες δε μπορεί να τις παίρνουμε ερήμην της Βουλής. Άρα εντάξει το ΤΕΘΑ αλλά και προγραμματική σύμβαση και νόμος. Απαντήστε μου στα ερωτήματα, σε πόσο χρόνο νομίζετε εσείς. Θέλετε σε ένα μήνα να πούμε; Θέλετε νωρίτερα, Δεν έχω εγώ πρόβλημα… 



πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Δήμος Νεάπολης - παράδειγμα προς αποφυγή



από τον Δημοτικό Σύμβουλο Δημήτρη Ζιγκερίδη
Κύριε Δήμαρχε , σχετικά την απάντηση αρ.πρωτ.26571/25-11-2009 που δώσατε για την  εισαγγελική παραγγελία αριθ. πρωτ. 5036/2009 έγγραφο του Εισαγγελέα Πρωτοδικών ,θα πρέπει να επισημάνω τα εξής¨
Με την από 2-11-2009 αίτηση μου αναγκάστηκα ,αφού δεν μου χορηγείται αντίγραφα των πρακτικών συνεδριάσεων ως οφείλεται από τις διατάξεις του άρθρου 97 παρ.5  του Ν.3463/2006 ,να ζητήσω από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών την έκδοση εισαγγελικής παραγγελίας για χορήγηση στοιχείων, ειδικότερα ζήτησα να μου χορηγηθούν¨
α) αντίγραφα των πρακτικών συνεδριάσεων καθώς και των πρόχειρων πρακτικών του Δημοτικού Συμβουλίου των ετών 2006,2007 και 2008 μέχρι 30.10.2008, επίσης  αντίγραφα σε CD ή σε άλλο ηλεκτρονικό – φωνητικό μέσο αποθήκευσης της συνεδριάσης του Δημοτικού Συμβουλίου της 23.10.2008.
β) αντίγραφα της απόφασης σχετικά με το πλεονάζων προσωπικό της ΔΕΥΠΠΑΝ και της ΔΕΤΠΑΝ καθώς και της μεταφοράς του προσωπικού από την Δ.Ε.Π.Ε.ΔΗ.Ν στην ΚΟ.ΔΕ.ΔΗΝ ( θέματα 2ο, 3ο, και 4ο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της 18.09.2008).
γ) αντίγραφα των πρακτικών συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου της 21.09.2009 καθώς και αντίγραφο σε CD ή σε άλλο ηλεκτρονικό – φωνητικό μέσο αποθήκευσης της παραπάνω συνεδρίασης.
Η Εισαγγελέας Πρωτοδικών με έγγραφο της με αριθ. πρωτ. 5036/2009 έκανε δεκτή την αίτηση μου για την παροχή των πιο πάνω στοιχείων .
Για την χορήγηση των αντίγραφων των πρακτικών συνεδριάσεων καθώς και των πρόχειρων πρακτικών του Δημοτικού Συμβουλίου των ετών 2006,2007 και 2008 μέχρι 30.10.2008 , απαντάται ότι είναι πληθώρα πρακτικών και δύσκολη η αναπαραγωγή των, όταν γνωρίζουμε ότι η αναπαραγωγή του ηλεκτρονικού αρχείου είναι υπόθεση ολίγων λεπτών.
Αντίστοιχα δεν μου δόθηκαν τα αιτηθέντα αντίγραφα  της απόφασης σχετικά με το πλεονάζων προσωπικό της ΔΕΥΠΠΑΝ και της ΔΕΤΠΑΝ καθώς και της μεταφοράς του προσωπικού από την Δ.Ε.Π.Ε.ΔΗ.Ν στην ΚΟ.ΔΕ.ΔΗΝ ( θέματα 2ο, 3ο, και 4ο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της 18.09.2008) και αντίγραφα των πρακτικών συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου της 21.09.2009.
Επιπρόσθετα στην απάντηση σας, δεν αναφέρεται τίποτα σχετικά με την υποχρέωση σας να μου χορηγηθούν  τις μαγνητοφωνημένες συνεδριάσεις  αντίγραφα σε CD ή σε άλλο ηλεκτρονικό – φωνητικό μέσο αποθήκευσης τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της 23.10.2008 και της 21.9.2009.
Η συνεχιζόμενη προσπάθεια του Δήμαρχου της μη χορήγησης στοιχείων και της μη εκτέλεσης  εισαγγελικών παραγγελιών εκφράζει με το πιο κατηγορηματικό τρόπο την αντίληψη του για την δημοκρατία ,την διαφάνεια  και τον τρόπο λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου αποτελεί πανελλήνιο παράδειγμα προς αποφυγή αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς.



   

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

2010 μ.Χ. Νεάπολη Θεσσαλονίκης





Ευχόμαστε ολόψυχα, 
στους Δημότες και στους κατοίκους της Νεάπολης
ν' αλλάξουν τη νοοτροπία τους
Να διαμαρτυρηθούν
Να ενοχλήσουν
Ν' απαιτήσουν
Να απελευθερωθεί η Νεάπολη
από το μπετόν και τη Δημοτική Εξουσία που το υπέθαλψε
Χρόνια καλύτερα
με δρόμους πεζόδρομους, φωτοβολταϊκό φωτισμό, δωρεάν ασύρματο διαδίκτυο και λιγότερους Δημοτικούς φόρους