Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

keep Rocking στη Νεάπολη



Το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου στις 9 το βράδυ
θα γίνει επιτέλους ένα Live Rock n Roll
με τους ZERO-ZERO
στο "Υπόγειο" της Νεάπολης (Μουδανιών 2)
Να θυμηθούμε λίγο τα παλιά γιατί απ' ότι φαίνεται στη Νεάπολη μόνο με μνήμες μπορούμε να ζήσουμε.
Μπράβο στον Αποστόλη που είχε την ιδέα

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009

Ανακύκλωση στη Νεάπολη

Έξω από το γυμνάσιο όπου κάθε μέρα περνάνε εκατοντάδες μαθητές



Απέναντι από το Δημαρχείο Νεάπολης όπου εκτός από τους εκατοντάδες μαθητές που περνούν καθημερινά, μπαινοβγαίνουν στο δημαρχείο δημότες, υπάλληλοι του Δήμου, Δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και ο ανώτατος Δημοτικός Άρχων και οι συνεργάτες του




Το Δημαρχείο έχει την τιμή να έχει κι άλλο κάδο ανακύκλωσης απέναντι από την είσοδο του



Μα είναι τόσο δύσκολο στους Δημοτικούς Άρχοντες να ασχοληθούν με την πεζή καθημερινότητα;

O πολιτισμός μας ξεκινάει από τα σκουπίδια μας

Ο κόσμος είναι πλέον συνειδητοποιημένος και δεν θέλει να βρομίζει άλλο το περιβάλλον.

Κάντε κάτι για την ανακύκλωση

Δεν αντιλαμβάνεστε ότι η Νεάπολη έχει μετατραπεί σε παρακμιακή συνοικία;

Και την κύρια ευθύνη την έχετε εσείς κυρίες και κύριοι, διαχρονικοί δημοτικοί σύμβουλοι και άρχοντες μιας συνοικίας που προσωπικά ντρέπομαι για την κατάντια της

Εσείς;

(Φωτογραφίες- Παρασκευή 20/02/09 13:00)

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Πολίτης και δημοκρατία

Πολίτης, όπως προσδιορίζεται από τον Αριστοτέλη, είναι εκείνος που «μετέχει κρίσεως και αρχής». (Πολιτικά, ΙΙΙ)

«Μετέχω στην κρίση σημαίνει ότι συμμετέχω άμεσα στην δικαστική εξουσία και την απονομή της δικαιοσύνης και μετέχω στην αρχή σημαίνει ότι συμμετέχω άμεσα στην κυβερνητική εξουσία» (Κ. Καστοριάδης, Η αρχαία Ελληνική δημοκρατία, σ. 16).

Ο δήμος υποδηλώνει ένα ειδικό τρόπο οργάνωσης της πολιτικής ζωής της πόλεως η οποία ορίζεται ως ένα σύνολο ελεύθερων πολιτών που αποφασίζουν, όπως προκύπτει από τη χρήση του «έδοξεν τη βουλή και τω δήμω» στο τυπικό όλων των δημοσίων εγγράφων.

«Ο δήμος είναι κύριος των πάντων, και τα πάντα διοικεί με τα ψηφίσματα και με τα δικαστήρια όπου ο ίδιος κατέχει την εξουσία» (Αριστοτέλης, Αθηναίων Πολιτεία) και ασκεί την εξουσία ως άμεση δημοκρατία, δηλαδή την ασκεί απευθείας ο ίδιος χωρίς «αντιπροσώπους».

Μια τέτοια πολιτική κοινότητα, ακριβώς επειδή αντλούσε τη νομιμοποίησή της από τον εαυτό της και μόνο, μπορούσε να υφίσταται μέσα από μια διεργασία διαρκούς αυτοθέσμισης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούσε να έχει μια συγκεκριμένη τελική πολιτική μορφή η οποία διαμορφώθηκε μια για πάντα αλλά να βρίσκεται σε μια συνεχή αυτοδημιουργία και αναδημιουργία, συγχρόνως.

Γιατί «η αυτοθέσμιση δεν είναι κατάσταση, είναι διαδικασία που εκφράζεται ως δραστηριότητα μεταβολής των “βασικών”, “καταστατικών” και “συνταγματικών” νόμων (δηλαδή, της πολιτείας) και των άλλων θεσμών, όχι όλων συλλήβδην και ταυτοχρόνως αλλά σταδιακά, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις περιστάσεις». (Κ. Καστοριάδης, ο.π.)

Μέσα από μια μακραίωνη πορεία, ο Δήμος:

• Από θεσμός που εξέφραζε ένα σύνολο πολιτών οι οποίοι αποφασίζουν και νομοθετούν άμεσα, μεταμορφώθηκε σε μια αποκρουστική καρικατούρα του προηγούμενου εαυτού του, την έμμεση «δημοκρατία» (θεσμό που εκφράζει ένα σύνολο υπηκόων οι οποίοι μεταβιβάζουν σε κάποιον άλλο το δικαίωμα να αποφασίζει και να νομοθετεί εξ’ ονόματος τους και εναντίον τους).

• Από τρόπος συγκρότησης μιας κοινότητας ελεύθερων πολιτών (που ήταν «αυτόνομη, αυτοδίκαιη και αυτοτελής» και στηριζόταν στο απαραβίαστο δικαίωμα να αποφασίζουν άμεσα εκείνοι που την ενσάρκωναν), μετασχηματίστηκε σε έναν, ήσσονος σημασίας, γραφειοκρατικό θεσμό που εδράζεται σε μια δουλική σχέση με την κρατική εξουσία, στο πλαίσιο της οποίας ο πρώην ελεύθερος πολίτης μπορεί να υφίσταται μόνο ως δουλοπρεπής υπήκοος.

Με βάση αυτό το θεμελιώδες στοιχείο, η έμμεση δήθεν «δημοκρατία» αποτελεί πλήρη αναίρεση και ριζική άρνηση της δημοκρατίας: Η δημοκρατία ή είναι άμεση ή δεν είναι δημοκρατία.

Κι ακριβώς, προκειμένου να επικαλυφθεί ο άκρως ολιγαρχικός χαρακτήρας της έμμεσης δήθεν «δημοκρατίας», εφευρέθηκε το τελετουργικό της αναγωγής του υπηκόου σε δήθεν «πολίτη» για μια μέρα κάθε τέσσερα χρόνια, μέσω του οποίου απλώς επικυρώνεται δημοσίως η εν λευκώ εξουσιοδότηση των υπηκόων στους επαγγελματίες πολιτικούς να αποφασίζουν για την καλύτερη δυνατή διαχείριση των ευτελών συμφερόντων και των εξευτελιστικών προνομίων τους.

Και οι υπήκοοι, επιλήσμονες της ιστορικής διδαχής σύμφωνα με την οποία «πίσω από κάθε σωτήρα βαδίζει ένας δήμιος» (Samuel Johnson), σπεύδουν να παραχωρούν σε τακτά διαστήματα στους εξουσιοφρενείς επαγγελματίες πολιτικούς μια εν λευκώ εξουσιοδότηση, που τους επιτρέπει να διευρύνουν αενάως τα υλικά τους συμφέροντα και τα προνόμιά τους και να επιλύουν με επίπλαστο τρόπο τα πλείστα όσα ψυχολογικά και σεξουαλικά τους προβλήματα.


Απόσπασμα από άρθρο του Κλεάνθη Γρίβα

Πηγή: zougla.gr
Για το πλήρες δημοσίευμα ΕΔΩ

Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009

Μερικές επισημάνσεις

Τις τελευταίες μέρες μετά από συζήτηση που προκλήθηκε από τον γράφοντα στο "υπόγειο", εκφράστηκε έντονα η άποψη, πως δεν είναι δυνατόν σε ένα blog που φέρνει την επικεφαλίδα Α.ΠΑ.Ν να υπάρχουν συνδέσεις (Links) που οδηγούν σε άλλα blogs με περιεχόμενο αναρτήσεων που δεν γνωρίζουμε εκ των προτέρων και φυσικά δεν ελέγχουμε.

Ως δημιουργός και διαχειριστής λοιπόν αυτού του χώρου θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:
Παρά τις επανειλημμένες κι επίμονες εκκλήσεις μου για δημιουργία συντακτικής ομάδας, η συμμετοχή είναι μηδενική.
Επειδή κατά τη γνώμη μου ένα blog, πρέπει να είναι ένας ενεργός χώρος ελεύθερης έκφρασης και δημοσιοποίησης σκέψεων, απόψεων, ιδεών, προβληματισμών, κριτικής,
επειδή ο παρών χώρος ξεκίνησε με σκοπό να μάθουμε όλοι να χρησιμοποιούμε τα νέα μέσα,
επειδή ούτως ή άλλως ένα blog -πάντα κατά τη γνώμη μου- είναι ενεργό μόνο αν έχει συχνές δημοσιεύσεις
επιτρέψτε μου να επιμείνω πως ίσως τελικά κάποιοι στη Νεάπολη θα ενεργοποιηθούν.
Έτσι κι αλλιώς τα πρώτα βήματα είναι...
Ο τίτλος του blog είναι πλέον η ηλεκτρονική του διεύθυνση επειδή πρακτικά δεν μπορεί να εκφράζει μόνο τις θέσεις και τις δραστηριότητες της Α.ΠΑ.Ν αλλά θα συνεχίσει να τις φιλοξενεί όπως και οτιδήποτε άλλο χρήσιμο ή ενδιαφέρον από το διαδίκτυο, είτε μέσω συνδέσεων είτε με αναρτήσεις.

Παρατηρήσεις και προτάσεις στο neapoli.gr@gmail.com

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009